Варикозна хвороба судин нижніх кінцівок. Перші симптоми і профілактика.

16 Вересня 2022

Варикоз (варикозне розширення вен нижніх кінцівок) – це пошкодження стінок вен нижніх кінцівок, ослаблення венозних клапанів, що приводить до порушення кровотоку і застою. До ризику варикозу схильні найчастіше жінки, але може зустрічатися і в чоловіків. Вік захворювання – від 20 років і старше, іноді може виникати і в підлітковому періоді. Причинами варикозу найчастіше стає малорухливий спосіб життя і професійні особливості, але захворювання може початися і від інших факторів.

Симптоми

На початковій стадії відбувається розширення вен, що знаходяться під шкірою. Якщо налагодити венозний кровообіг відразу, то інші скарги не виникне.

Якщо захворювання прогресує, то з’являються такі симптоми:

-швидка стомлюваність;

-відчуття тяжкості в нижніх кінцівках;

-судоми литкових м’язів (найчастіше з’являються ввечері і в нічний час доби);

-з’являється відчуття поколювання й оніміння ніг.

При подальшому розвитку даного захворювання починаються трофічні порушення, які найчастіше зосереджені в зоні внутрішньої поверхні гомілки.

При хронічній формі варикозу симптоми проявляється у вигляді набряклості нижніх кінцівок при тривалому перебуванні в положенні стоячи. Після нічного відпочинку набряки зазвичай повністю зникають.

Профілактика варикозу

Так як причиною варикозу найчастіше є застій крові в кінцівках, закидайте ноги дома на спинку дивана чи на низький столик, стільчик. Це знімає втому і напругу в ногах. Перед сном підкладіть під ноги подушку або згорнуту ковдру, щоб трохи підняти ноги.

Варто уникати гарячих ванн, саун і лазень, тому що вони негативно впливають на стан судин, вен. Найкраще підійде контрастний душ: він покращує тонус вен, прискорює кровообіг, робить ноги більш підтягнутими і красивими. Такий душ можна приймати вранці і ввечері після роботи. Ванночки для ніг з додаванням лікувальних трав і морської солі знімуть набряки і важкість, поліпшать тонус судин.

У профілактику варикозного розширення вен входить схуднення, так як зайва вага створює додаткове навантаження на ноги. Жінкам не можна носити тяжкості в одній руці більше 3 кілограмів. Потрібно відмовитися від тісного одягу і взуття, облягаючих панчіх і шкарпеток. Каблук не повинен перевищувати 4 см. Вони створюють перешкоду для нормального кровообігу. Компресійний трикотаж добре тренує і фіксує вени, покращує їх тонус. Білизна потрібно купувати в аптеці або спеціальному магазині.

Сидяча робота вимагає регулярних розминок, розтяжки, корисно встати і пройтися. Якщо є можливість, поставте під ноги низьку табуретку, це поліпшить відтік крові. Ходіть частіше пішки, виконуйте регулярно гімнастику, займайтеся плаванням і піднімайтеся по сходах. Це попередить розвиток варикозного розширення вен і поліпшить тонус м’язів.

 

Ваша Поліклініка

 

 

 

 

В ПАРНЕРСТВІ З
Перейти до вмісту