Мобільна паліативна допомога у КНП “Дрогобицька міська поліклініка” ДМР. Що входить в перелік послуг?

14 Червня 2022

Паліативна допомога-це комплекс заходів,спрямованих на покращення якості життя пацієнта з захворюваннями, що обмежують життя або з захворюваннями, що загрожують життю шляхом запобігання та полегшення фізичних, психологічних,духовних страждань і допомоги членам його сім’ї, іншим особам, що здійснюють за ним догляд.

Термін ‘’паліативний’ ’походить від латинського ‘’pallium’’-покривало, плащ . Це і визначає зміст і філософію паліативної допомоги-згладжування, пом’якшення виявів невиліковної хвороби.

Розрізняють:

-загальну паліативну допомогу-що надається в амбулаторних умовах лікарями загальної практики сімейної медицини або лікарями-спеціалістами;

-спеціалізовану паліативну допомогу, що надається в спеціалізованих стаціонарах та хоспісах і містить в собі 4 складові:

-медичну

-соціальну

-психологічну

-духовну

Згідно з визначення ВООЗ, медична складова у паліативній допомозі-це симптоматична терапія, полегшення болю та інша допомога. І така допомога спрямована на підтримку чи поліпшення якості життя.

Паліативна допомога необхідна не лише хворим на онкологічні захворювання. Вона призначена будь-якій людині з захворюванням, яке загрожує життю або обмежує його незалежно від віку і стадії хвороби. Наприклад-хронічні обструктивні захворювання легень, хронічні серцево-судинні захворювання з вираженою серцевою недостатністю, ВІЛ-інфекція/СНІД в термінальній стадії, важкі вроджені вади розвитку, наслідки неврологічних, атрофічно-дегенеративних та інших прогресуючих захворювань  та післятравматичні стани, що не можуть бути вилікувані.

Лікарі та інші спеціалісти допоможуть знеболити, вирішити проблеми з диханням та харчуванням, нудотою, безсонням та іншими виснажуючими симптомами хвороби. Розроблять зрозумілий план дій для родини, нададуть психологічну, соціальну або духовну підтримку.

У Програмі медичних гарантій на цей рік є два пакети послуг-’’Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям’’ та ’’Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям’’.

Мобільна паліативна допомога надається пацієнту за місцем перебування. За цим пакетом пацієнт отримує безоплатно такі послуги:

-Cкладання плану спостереження, оцінка соматичного та психоемоційного стану.

-Запобігання та лікування хронічного больового синдрому-в тому числі призначення та виписка рецептів на знеболюючі препарати

-Пацієнт отримує необхідні інструментальні обстеження, такі як електрокардіографія, за умови наявності відповідного портативного обладнання.

-Безоплатним є проведення ряду лабораторних досліджень.

-За потреби пацієнту забезпечують кисневу підтримку.

-Безоплатними є ліки з Національного переліку лікарських засобів.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише скерування на отримання мобільної чи стаціонарної паліативної допомоги.

 

В ПАРНЕРСТВІ З
Перейти до вмісту