МІКРОБИ ТА БАКТЕРІЇ, ЯКІ ПЕРЕНОСЯТЬ МОБІЛЬНІ ТЕЛЕФОНИ

17 Липня 2020

Смартфони – це “пя’тизіркові готелі зі спа і безкоштовним буфетом” для найрізноманітніших мікроорганізмів, в тому числі патогенних і зі стійкістю до антибіотиків. Так висловилися дослідники з Австралії і ОАЕ, які з’ясовували, які бактерії проживають на мобільних телефонах. Науковці виявили, що на кожному телефоні живе в середньому по вісім видів мікробів. У більшості досліджень виявлено присутність бактерій (в 54 випадках з 56), а в 16 дослідженнях повідомлялося також про наявність грибів роду Candida. Золотистий стафілокок і коагулазонегативні стафілококи були найчисленнішими виявленими організмами: ці два мікроба і кишкова паличка присутні в більш третини досліджень. Стійкі до багатьох антибіотиків Staphylococcus aureus, Acinetobacter і Bacillus були присутні в більш третини досліджень по мобільних телефонах медиків.

Що більше ми використовуємо гаджет, то більше мікробів він збирає. На поверхні смартфона після користування залишаються сліди від пальців, волога, жир і піт зі скронь, вух і волосся, залишки їжі та бруду тощо. Усе це – джерело мікробного забруднення і сприятливе середовище для розмноження бактерій. До того ж смартфони часто нагріваються і завдяки цьому підтримують сприятливу температуру для життя мікроорганізмів. Якщо ви гадаєте, що проблема лише у великих екранах смартфонів, то помиляється. Ситуація з кнопковими телефонами ще гірша – вони мають щілини, у яких «ховаються» бактерії.

Володарі телефонів рідко припускають, що причина їхньої хвороби – брудний гаджет. Мобільні телефони часто переносять різноманітні типи  вірусів (зокрема, збудника респіраторних інфекцій та грипу). На поверхні телефонів можуть бути й патогенні грибки, хвороботворні мікроорганізми, віруси, що призводять до респіраторних інфекцій, грипу, акне, еритеми, хронічних дерматитів та інших захворювань. Дослідження британських вчених показало, що мобільний телефон майже в сім разів брудніше, ніж сидіння унітазу. Щоб прийти до таких висновків, фахівці вивчили смартфони за допомогою кишенькового пристрою, який висвітлює мікроби, присутні на поверхні. Згідно з отриманими даними, на сидінні унітазу було виявлено, в середньому, 220 яскравих плям, які свідчать про скупчення бактерій, в той час як на мобільному телефоні – 1479.

ЯК ЗАПОБІГТИ ЗАБРУДНЕННЮ МОБІЛЬНИХ ТЕЛЕФОНІВ

Ретельно мийте руки кілька разів на день, у тому числі після користування телефоном

.

Очищуйте свій телефон. Протирайте його м’якою тканиною з мікрофібри – це дає змогу знищити більшість бактерій. Для ліпшого очищення протирайте телефон тканиною, змоченою водно-спиртовим розчином.

ЯК ЗНЕЗАРАЖУВАТИ МОБІЛЬНІ ТЕЛЕФОНИ

Аби щодня знезаражувати мобільний телефон, можна використовувати вологі серветки. Однак вони не мають дезінфекційних властивостей, тому ліпше очищувати гаджети спиртовмісними дезінфектантами у вигляді спрею. Користуйтесь ними обережно, аби вода не зашкодила вашому пристрою.

В ПАРНЕРСТВІ З
Перейти до вмісту